K zachování zeleniny a ovoce se používá sušení. Tento proces se nejlépe provádí při nuceném oběhu sušicího média (vzduch). Tento způsob konzervace zajišťuje dlouhodobé zachování produktu, aniž by byla ohrožena jeho chuť. Ve zpracovaných potravinách zvyšuje odolnost k rozvoji mikroorganismů a bakterií. S využitím moderních domácích sušiček v domácnosti může být provedeno sušení ovoce a zeleniny v automatických a poloautomatických režimech. Před použitím sušičky je nutné, aby ovoce a zelenina byla zdravá a neporušená, pak ji umyjeme, nařežeme na kousky, a poté vložíme do sušičky a vybereme požadovaný teplotní režim odpovídající produktu.
Sušení šetří peníze a snižuje čas strávený s přípravou jídla
Self-sušené ovoce a zelenina vás přijde mnohem levněji než obchodech. Tento typ konzervace eliminuje náklady na nákup sklenic, víček, octu, cukru, soli, různého koření a dalších přísad. Sušené produkty mají poměrně dlouhou životnost, zatímco v konzervách po otevření je nutné je v nejkratší době spotřebovat. Navíc vyžadují skladování v lednici. Pro dlouhodobé skladování sušených potravin je ideální tmavá a chladná místnost. K sušeným produktům se nesmí dostat vzdušná vlhkost, proto je uchováváme ve vzduchotěsných nádobách (nejlépe neprůhledných). Jen tak zachováte chuť a kvalitu. Pokud máte velkou rodinu nebo malé děti, případně jen chcete mít celou zimu po ruce ovoce a zeleninu, začněte se sušením, co nejdříve.
Vytvoření požadované zásoby sušeného ovoce je poměrně jednoduché
Sušením je zachována většina vitamínů a dalších živin. Nejen zeleninu a ovoce je možné sušit, ale i maso. Sušené potraviny zabírají podstatně méně prostoru než čerstvé. Hmotnost výrobků je také mnohem nižší, poté, co se z nich odstraní většina vlhkosti. Sušené výrobky se velmi snadno skladují, nevyžadují zvláštní podmínky skladování, takže je můžete sebou vzít i na cesty.