Hranolky jsou velmi oblíbeným jídlem, a to jak u dospělých, tak u dětí. Milujeme je pro jejich křupavost a měkký vnitřek. Na druhou stranu je třeba říct, že jejich příprava rozhodně nepatří k nejzdravějším. Ovšem i hranolky se dají připravit bez litrů smaženého oleje a v různých zeleninových variantách.
Co lze použít?
Kromě obligátních brambor můžeme sáhnout po dalším tvrdším druhu zeleniny, jímž je mrkev, celer, cuketa, dýně nebo řepa. Místo klasického stolního oleje použijeme olej olivový. Poté už budeme potřebovat jenom plech a troubu. Další variantou je horkovzdušná fritéza, v níž díky speciální cirkulaci horkého vzduchu dosáhneme křupavé pochoutky bez použití přepáleného oleje.
Jaký je základní postup pro hranolky z trouby?
Tajemstvím úspěchu je perfektně předehřátá trouba na 200 °C. Brambory nebo jinou zeleninu omyjeme a oloupeme. Poté nastává velmi důležitá fáze, kterou je správné a pravidelné nakrájení na stejně velké kusy. Tím budeme mít zaručeno, že hranolky budou křupavé a stejnoměrně propečené. Tloušťka hranolků by měla být cca 1 cm. Jakmile máme hotovo, vyskládáme hranolky na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a pokapeme olivovým olejem. Pečeme přibližně 15 minut dozlatova a dokřupava.
Celerové hranolky na několik způsobů
Hranolky z celeru si skvěle rozumí s parmezánem nebo uzenou paprikou. Díky tomu zachutnají i těm, kteří tomuto druhu zeleniny příliš neholdují. Postup je velice jednoduchý. Připravíme si směs z 1 polévkové lžíce olivového oleje a 1 lžičky uzené papriky. Hranolky vložíme do velké mísy a se směsí promícháme. Potom upečeme dle návodu výše. Upečené hranolky posypeme nastrouhaným parmazánem.
Celer jako zásobárna vitamínů
Tato mimořádně zdravá zelenina, která se řadí do TOP10 nejzdravějších potravin, v sobě ukrývá vitamíny A, C a skupiny B, dále draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, sodík a kyselinu listovou. Celer má protizánětlivé a detoxikační účinky, je zdrojem antioxidantů. Měli bychom po něm sáhnout při vysoké hladině cholesterolu, zácpě a potížích se žlučníkem. Za zmínku stojí jeho nízká energetická hodnota, která se pohybuje kolem 156kJ. Proto se doporučuje při redukční dietě. Celer můžeme konzumovat syrový v salátech, dále se přidává do vývarů a omáček. Zdraví přínosné jsou hranolky a chipsy z celeru, pokud se připraví v troubě či horkovzdušné fritéze.
Nevšední servírování
S kornouty na hranolky se nejčastěji setkáváme ve stáncích s rychlým občerstvením, na společenských akcích a festivalech. Chceme-li zpestřit servírování hranolků především dětem, můžeme si tyto šikovné kornouty pořídit i domů. Mají praktický tvar, a proto se dobře drží. Jsou vyrobené z kvalitního kraftového papíru, jenž je bez zápachu a pachuti, a navíc je oproti plastové variantě ekologičtější.