Přeskočit na obsah
Domů » ŽENY » Přivítejte jaro s lahodnými dezerty!

Přivítejte jaro s lahodnými dezerty!

Už vás dlouhá a studená zima nebaví, a rádi byste sněhové vločky rozbili slunečními paprsky a svěžím jarním vánkem? Pak se vrhněte na pečení! Lahodné a lehké dortíky vám vykouzlí úsměv na tváři a přivítají s vámi první slunečné dny po dlouhé zimě. Navíc můžete k přípravě našich tipů na lehké dezerty a dortíky přizvat i děti. Hoďte už za hlavu tučné a přeslazené vánoční cukroví a vánočku a vyzkoušejte něco nového!

Italská panna cotta

Panna cotta je velmi oblíbený italský dezert, jehož hlavními ingrediencemi je smetana a želatina. Jak si panna cottu připravit doma?

Ingredience:

500 ml smetany ke šlehání, 2 lžičky jemně mleté želatiny, 40 g prosátého moučkového cukru, 1 vanilkový lusk, olej

Postup:

Smíchejte si 2 PL vody, vysypte želatinu a nechte ji cca 5 minut nabobtnat. Přichystejte si 4 misky o objemu 125 ml a vytřete je olejem. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vylijte do menšího hrnce, přidejte vanilková zrníčka a zahřejte na středním plameni. Občas směs zamíchejte a nechte ji přijít k varu. Na závěr přilijte želatinu a 1-2 minuty vařte, aby byla želatina rozpuštěná, poté odstavte. Želatinovo-smetanovou směs přeceďte a nalijte do mističek. Dejte na 6 hodin chladit. Před servírováním panna cottu z misky vyklopte a ozdobte ovocem nebo omáčkou z rozvařených malin nebo použijte kvalitní třešňový džem.

Polenta

Pokud není želatina nic pro vás, vyzkoušejte dezert, který jste ještě určitě nikdy neměli! Polenta, tedy kukuřičná kaše, je hotová během několika minut a můžete ji připravit jak na slano, tak i na sladko. Polenta je velmi oblíbený pokrm v Itálii, kde ji také snoubí s různými italskými delikatesami. Polenta je výborná ve slaných koláčích se sušenými rajčaty a černými olivami, můžete z ní vytvořit i placky, ze kterých vytvoříte chutné sendviče. Pro takovéto slané dezerty se polenta připravuje vařením ve vodě, přidává se k ní i česnek a strouhaný parmazán.

Polentu si ale můžete připravit i na sladký způsob! Skvělou svačinu do práce nebo školy vytvoříte tak, že smícháte 100 g instantní polenty s 300 ml mandlového mléka, přidáte lžíci cukru a vaříte cca 5 minut. Pokud je kaše příliš tuhá, přilijte mléko. Tuto tradičně uvařenou kaši si pak můžete ozdobit jablečným pyré se skořicí, výborný bude na ozdobu i hruškový rozvar nebo pomerančová marmeláda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *