S přípravou kávy jsme to pořád nedotáhli tak daleko jako Italové, kteří jsou jejími skutečnými milovníky, ale i přesto v tuzemsku přibývá lidí, kteří si s chutí dají kvalitní kávu. A protože návštěvy kaváren nejsou nejlevnější záležitostí, řada „kafařů“ se rozhodla pořídit si domů profesionální kávovar. Což ale ještě neznamená, že umějí uvařit skutečně dobrou kávu.
V posledních letech získaly na oblibě kapslové kávovary, které vám z různých druhů kapslí dokážou připravit rozličné druhy kávy. A nelze jim upřít, že skutečně dokázaly zaujmout širokou veřejnost a ti, kdo si rádi dávají cappuccino nebo latté, si je zamilovali.
Nicméně, pořád je nemůžeme srovnávat s velkými, drahými kávovary, které umějí vyčarovat skutečně profesionální kávu včetně dokonalého espressa.
Kávovar pro milovníky pressa
Espresso (někdy špatně nazývané také presso nebo expreso), je káva pro skutečné fajnšmekry. Kdo jednou ochutnal skutečné italské Caffè espresso, už nikdy nebude chtít pít jinou kávu. A pro takové nadšené duše je určen právě profesionální, dražší kávovar, v němž si s přípravou kávy můžete nejen pohrát, ale který vám připraví tak dokonalý nápoj, že se vám už při přivonění zatočí hlava štěstím.
Ceny takových kávovarů se pohybují zpravidla kolem 10 000 korun a příliš se nevyplatí kupovat levnější modely. Kdo požaduje kvalitu, musí za její přípravu být ochoten zaplatit.
Druhou výraznou investicí spojenou s přípravou espressa je zakoupení kvalitní kávy. Úplně nejlepší je, pokud máte možnost koupit si zrnkovou kávu a sami si ji před použitím namlít. Její aroma bude v tu chvíli jedinečné.
Co takhle překapávanou?
Espresso je sice symbolem kávy, ale faktem je, že ne každému chutná. A ne každý trvá na tak náročné přípravě, nebo se mu nechce investovat do profesionálního kávovaru. Existují nějaké alternativy? Samozřejmě, že ano!
Jednou z variant je takzvaná překapávaná neboli filtrovaná káva. Její příprava je výrazně jednodušší a stačí vám pořídit si k ní překapávač. Jedná se o přístroj za pár stokorun, který vám díky jedinečné technologii překapávání kávy přes papírový filtr připraví chutnou obdobu espressa.
V současnosti se vyrábějí i v kombinaci s mlýnky, takže není problém nasypat do nich zrnkovou kávu a pak se těšit na svůj voňavý nápoj. Skvělé na nich je také to, že připraví naráz velké množství kávy, takže třeba pro pohoštění návštěvy je to ideální přístroj.
Specialita jménem french press
Možná je pro vás tento pojem dosud neznámý a kávu z french pressu jste ještě nikdy neochutnali. Což je obrovská chyba.
Milovníci kávy by totiž měli okusit všechny typy a vyzkoušet si všechny druhy přípravy, aby si našli tu svou nejoblíbenější.
Příprava v takzvaném french pressu je o mnoho jednodušší než příprava kávy v kávovaru. A není rozhodně tak zdlouhavá jako při překapávání přes filtr. A přesto je výsledkem dokonale chutnající káva, která se v mnohém může rovnat pravému espressu – a mnoho lidí ji má dokonce ještě radši.
Princip je snadný a stačí vám koupit si speciální přístroj nazývaný french press, který stojí okolo 500 korun. Připomíná elegantní skleněnou konvičku, z níž si pak hotovou kávu můžete rovnou nalévat do šálku.
Výhodou je opět možnost přípravy většího množství nápoje. A postup? Ten je naprosto jednoduchý:
1. do nádoby nasypte nahrubo namletou čerstvou kávu, a to v množství 6 gramů na 100 mililitrů
2. zalijte ji 100 mililitry vody o teplotě cca. 95 °C
3. zamíchejte a nechte kávu odstát asi půl minuty
4. poté dolijte požadované množství vody – zpravidla se káva připravuje v poměru 18 gramů kávy/300 mililitrů vody
5. nechte kávu asi 3 minuty odstát
6. pak ji zamíchejte a počkejte, dokud se neusadí na dně
7. nakonec stlačte píst dolů – nemusíte používat sílu, vše jde přirozeně
8. ihned servírujte – nikdy kávu ve french pressu nenechávejte zbytečně dlouho, ztratila by své aroma
Moka konvička pro milovníky něžností
Úplnou specialitou ve světě přípravy kávy je moka konvička, která na první pohled vypadá, jako by patřila do dívčího domečku pro panenky.
Její vzhled ve stylu Art Deco je naprosto okouzlující. I když pravdou je, že dnes se vyrábí i v moderním designu, který řada lidí upřednostní. Její funkce ale zůstává už skoro 90 let stejná.
Káva, velmi podobná espressu, se v této konvičce připravuje tak, že se namletá káva nasype do zásobníku, do dalšího nalijete vodu a pak už jen čekáte, až se voda provře vzhůru, načež ji můžete servírovat.
Je to vlastně docela zábava a kromě vrchní crema typické pro espresso vám vznikne dokonalá káva s intenzivní chutí a skvostnou vůní.
Čerstvá káva a správný mlýnek je základ
Nakonec je vhodné připomenout si hlavní zásadu pro přípravu kvalitní a chutné kávy s dokonalým aroma. A tou zásadní položkou je samozřejmě nejen kvalitní, ale hlavně čerstvá káva. Tedy ideálně namletá těsně před přípravou.
Zrnkovou kávu byste měli při nákupu pečlivě vybírat, dbát doporučení odborníků a také se spolehnout na vlastní chuť. Když zvolíte dobře, nikdy už nebudete chtít pít jinou. A předem namletou, zvětralou kávu už nebudete chtít ani vidět.
Pro přípravu je potřeba pořídit si kvalitní mlýnek na kávu, který vám zaručí, že zrna budou namleta přesně na takovou hrubost, jakou zrovna potřebujete. Každý typ kávy i kávovaru potřebuje jinou hrubost, jinak nebude výsledek nikdy dokonalý.
Moderní mlýnky to ale s přehledem zvládají, prodávají se jak ruční, tak elektrické, s různými designy i odlišnými vlastnostmi. A příprava kávy se pro vás rázem stane úplně jiným zážitkem.