Kurkuma je indické koření, tvořící nedílnou součást směsi kari, ale používat lze i samostatně. Typická je pro ni výrazná žlutá barva, takže dodává pokrmům nejen skvělou chuť ale i zajímavý vzhled. A co více – prospívá zdraví! Ne nadarmo se stala nedílnou součástí ajurvédské medicíny a jejích účinků se využívá po staletí. Dalšími názvy pro kurkumu jsou „indický šafrán“, „žlutý asijský zázrak“ nebo „žlutý zázvor“.
Rostlina kurkumy je vytrvalou bylinou se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobným zázvoru. Pěstovat se dá i doma, rostlinku seženete v lepším zahradnictví a při správné péči vydrží mnoho let.
Kurkumou k lepšímu zdraví
Nejcennější složkou kurkumy je žluté barvivo: kurkumin. Má spoustu příznivých zdravotních účinků a působí preventivně proti některým vážným i méně vážným zdravotním obtížím. Co je skvělé, neznáme nepříznivé vedlejší účinky.
Prokázalo se, že kurkuma může být pomocníkem v boji proti rakovině. Dokáže blokovat aktivitu enzymu odpovědného za rakovinné bujení, potlačuje tvorbu metastáz. Pravidelné používání kurkumy v kuchyni snižuje riziko onemocnění rakovinou. Jaké jsou její další účinky? Pomáhá při nadýmání, snižuje únavu a dodává energii, zlepšuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, působí protizánětlivě a čistí krev. Dokonce byl zaznamenán efekt i při tolik obávaných chorobách, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba.
Jak kurkumu používat
Čerstvý oddenek lze nastrouhat třeba do čaje, chutná překvapivě dobře. Kurkuma se používá nejen jako koření do slaných jídel, ale třeba i jako přísada do nakládaného ovoce a zeleniny, kde funguje jako zdravý konzervant. Dodává pěknou žlutou barvu, dobře chutná, je jemná a rozhodně ne ostrá. Dobře se rozpouští v tucích.
Určitě zkuste kurkumu začlenit do jídelníčku, dodá vaší kuchyni šmrnc a navíc je zdravá.