Pomelo je výtečným zdrojem vitamínů C a A, draslíku i vlákniny a obsahuje spoustu antioxidantů. Konzumuje se syrové a bez slupky, ale slupku rozhodně nevyhazujte. Jak zpracovat pomelo, abyste jej co nejlépe zužitkovali? Podívejte se na naše tipy, díky nimž z pomela vytěžíte maximum.
Vitaminová bomba jménem pomelo. Jak jej konzumovat?
Pomelo se řadí mezi citrusy a najde se rozhodně spousta důvodů, proč ho zařadit do jídelníčku. Tělu dodá extra dávku vitamínu C, obsahuje i důležité „Áčko“, je zdrojem draslíku i vlákniny a obsahuje antioxidanty. Příznivý vliv má na správnou funkci imunity, oběhového systému a díky nízkému obsahu kalorií si jej bez výčitek můžete dopřávat i během diety.
Pomelo se nejčastěji konzumuje syrové. Stačí jej oloupat, nakrájet a můžete se pustit do jídla. Skvěle se však hodí i do ovocných salátů, smoothie a domácích džusů. Jelikož pochází z Asie, často se objevuje i v tradičních pokrmech asijské kuchyně. Pokud si na pomelu chcete pochutnat i mimo sezónu, ideální je sušené pomelo.
Jak zpracovat pomelo? Kůra vám poslouží v kuchyni i v domácnosti
Z pomela však nemusíte využívat pouze dužinu, takže její konzumací možnosti využití citrusu rozhodně nekončí. Zpracovat lze i kůru pomela, a to hned několika způsoby.
Domácí kandovaná kůra z pomela
Kandovaná kůra se hodí do marmelád a nejrůznějších domácích sladkostí, jako je velikonoční beránek, biskupský chlebíček, marokánky, citronový krém a poslouží i při pečení vánočního cukroví. Kandovat kůru z pomela můžete samostatně, ale i s kůrou jiných citrusů, skvělou kombinaci představuje pomeranč a pomelo.
Je třeba počítat s tím, že její výroba je poněkud zdlouhavá. Pokud máte ale času dost, můžete se pustit do vaření:
- Citrusy pořádně omyjte a odřízněte oba jejich konce. Kůru pak 4× nařízněte po celé délce citrusu, vždy směrem od stopky ke špičce, poté ji sloupněte a nakrájejte na přibližně 4 milimetry široké nudličky nebo čtverečky, dle vašich preferencí.
- Vložte kůru do hrnce, zalijte vodou, a až bude voda vřít, kůru sceďte. Tento postup opakujte ještě třikrát.
- Do hrnce dejte 250 ml vody, 375 gramů cukru (krupice) a přiveďte k varu. Jakmile bude cukr rozpuštěný, přidejte kůru.
- Vařte na nízký stupeň přibližně hodinu a půl. Poté plátky kůry sceďte a nechte je uschnout alespoň 12 hodin. Na závěr je obalte v cukru a uložte do vzduchotěsné nádoby.
Kůra z pomela jako pomocník při úklidu
Využití kůry z pomela nekončí pouze v kuchyni. Můžete si z ní snadno vyrobit ekologický úklidový prostředek. Stačí jen kůru z pomela a pomerančů v poměru 1:1 zalít vinným octem a nechat přibližně tři týdny odpočívat. Poté směs sceďte a doplňte stejným množstvím vody. Přidat můžete i pár kapek alkoholu pro lepší dezinfekční účinek nebo éterický olej dle vlastního výběru.
Pokud si tento čisticí prostředek se svěží vůní oblíbíte, nemusíte zoufat ani v době, kdy není sezóna pomela. Při výrobě vám poslouží i kvalitní sušené pomelo, například to značky Nutsman.