Oblékání v gastronomii má svá pravidla. Některá jsou spíše estetická, avšak je dobré si připomenout, že pracovní oblečení plní především ochrannou funkci. Co říkají předpisy a bez jakého oblečení se v provozu neobejdete?
Nejenže kuchař nebo číšník v běžném denním oblečení vypadá před zákazníky nedůvěryhodně, navíc je to v rozporu s hygienickými normami. Co byste měli dodržovat a kde máte naopak volnou ruku?
Co říkají o pracovních gastro oděvech předpisy
Gastro provoz musí splňovat přísné hygienické normy, a to od nejzapadlejší poličky v kuchyni až po čepici šéfkuchaře. Jednotné normy pro gastro oblečení neexistují, každé zařízení je má upravené individuálně – základem je ale čistota, bezpečnost a pohodlí zaměstnance, bonusem pak skvělý vzhled, díky kterému se budou cítit příjemně také hosté. Jiné pracovní podmínky bude mít 5hvězdičková restaurace, jiné školní jídelna a jiné řeznictví.
Bez čeho se však neobejdete zcela jistě, jsou zástěry, kalhoty, kuchařské rondony, jednorázové čepice a pohodlná pracovní obuv.
Základem šatníku jsou gastro zástěry
Zástěry v gastronomii jsou tradičně bílé, i když vyrábějí se také v jiných barvách a čím dál více podniků tyto barvy preferuje. Mohou být do pasu nebo s laclem, záleží na vkusu a upotřebení. Jejich hlavním účelem je chránit spodní oblečení před zašpiněním. Z materiálů oceníte zejména bavlnu, která je příjemná i po celém dni na nohou. Zástěry by měly být lehké a co nejpohodlnější.
Bez rondonu není kuchař
Jak poznáte kuchaře na první pohled? Podle ikonického rondonu, jehož charakteristickým prvkem je dvouřadé zapínání. Rondon vypadá profesionálně i elegantně. Evokuje čistotu v kuchyni. Pro kuchaře je především ochranným prvkem, který zabraňuje popáleninám a jiným poraněním. Protože v kuchyni je mnohdy horko, důležitou vlastností rondonu by měla být prodyšnost.
Vybíráte řeznickou blůzu?
Kde se naopak čistě bílá příliš nevyplatí, je v řeznictví. Mnohem lépe vypadá šedá či modrá – a to buď zcela bez vzorů nebo s drobnými proužky či kostkováním. Důvodem je, že řezníci si o blůzy mnohdy otírají ruce, a bílá by byla ihned špinavá.
Ideálním materiálem je opět bavlna, která nabízí optimální kombinaci ochrany, prodyšnosti a komfortu. Střih pak volte mírně na tělo, tak aby blůza nikde nevlála, přesto poskytla velký rozsah pohybu.
Gastro oblečení nejen skvěle vypadá, ale především chrání
Věděli jste, že v gastronomických provozech není nouze o vážná poranění? Snadno dojde k opaření či popálení nebo pořezání. Pracovní gastro oděvy proto vybírejte o to pečlivěji – když vsadíte na kvalitu, můžete některým nehodám zabránit. Vše na jednom místě naleznete v e-shopu ARDON.