Přeskočit na obsah
Domů » MUŽI » Zajímavosti o původu a historii kávových plantáží

Zajímavosti o původu a historii kávových plantáží

Káva patří suverénně mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Denně se pije na všech kontinentech v mnoha obměnách. Její historie je poměrně bohatá a příběhy, které se k ní vážou, jsou často velmi zajímavé.

Legendární původ kávy

Každý slavný nápoj je opředen mnoha mýty a legendami a káva samozřejmě není výjimkou. Historek, které se zabývají jejím objevením, je samozřejmě více. Mezi ty nejpopulárnější patří legenda o arabském poutníkovi, který cestoval po Etiopii a během své zastávky se rozhodl uvařit si na ohni rýži. Během toho však zaznamenal zajímavou vůni.

Zjistil, že se line od zvláštních připálených bobulí. Ty pak poutník rozdrtil a smíchal s horkou vodou. K jeho překvapení mu tato směs dodala mnoho síly a elánu. Dle legendy se tak stal prvním člověkem, který omylem objevil způsob pražení kávy.

Kolébkou kávy je Etiopie

Kolébkou kávy je bezpochyby Etiopie, kde našli pro kávová zrna své využití již v šestém století. Tehdy se však místní obyvatelstvo příliš nezatěžovalo nějakým složitým zpracováním kávy. Kávové boby se používaly hlavně ke žvýkání. První důkaz pro existenci pražené kávy máme tedy až z devátého století.

Z Etiopie kávu rozšířili hlavně Arabové, kteří dokonce založili i první kavárny. Vzhledem k tomu, že Islám zakazuje alkohol, byla káva brána jako adekvátní alternativa.

První plantáže

Z muslimských zemí se káva postupně dostala až k Evropanům, kteří ji rozšířili do celého světa. Největší podíl na tom mají Holanďané. Ti totiž vybudovali první kávové plantáže v Asii, konkrétně na indonéském ostrově Java.

Tamní půda je plná živin díky vulkanickému původu, a tak není divu, že se tam kávě začalo dařit. I díky tomu je dnes Indonésie jedním z největších vývozců kávy na světě. Často do svých kávovarů vkládáme produkty právě z této asijské země.