Přeskočit na obsah
Domů » ŽENY » ZDRAVÍ » Od 1. ledna stačí ověřování zdravotní způsobilosti zaměstnance čestným prohlášením

Od 1. ledna stačí ověřování zdravotní způsobilosti zaměstnance čestným prohlášením

Fotografie: ověřování zdravotní způsobilosti

Jedním z cílů současné vlády je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka snížit zbytečné papírování. Jako součást prvního antibyrokratického balíčku byla na konci listopadu představena vyhláška rušící povinné periodické prohlídky. Vláda si od ní slibuje nejen snížení byrokracie, ale také úspory v řádech stovek milionů korun na straně zaměstnavatelů. Zaměstnanci a lékaři ušetří čas.

Novelizovaná vyhláška č. 79/2013 Sb., o pracovnělékařských službách platí od 1. ledna 2023. Některé prohlídky jsou díky ní od ledna pouze na dobrovolné bázi.

Vstupní prohlídky zůstávají povinné vždycky, periodické ne

Vstupní lékařskou prohlídku musí absolvovat vždy všichni zaměstnanci bez ohledu na to, jakou práci vykonávají. Pravidla o tom, kde prohlídku mohou absolvovat, se nemění.

Změna přichází v oblasti periodických prohlídek. Ty jsou nově dobrovolné u nerizikových prací, pro které platí:

  • profese není zařazena do kategorie 1 nebo kategorie 2,
  • není zde profesní riziko,
  • práce nemá předepsanou periodickou prohlídku jiným právním předpisem.

Dobrovolnost znamená, že prohlídka se provádí tehdy, pokud si ji z nějakého důvodu vyžádá zaměstnanec, nebo zaměstnavatel.

Jak zajistit zdravotní způsobilost zaměstnance pro danou činnost?

Jak ale zajistit, že je zaměstnanec pro své vykonávané povolání skutečně způsobilý, když nyní nebude dostávat pravidelné potvrzení od kvalifikovaného lékaře? Nejsnadnější cestou je ověření zdravotní způsobilosti čestným prohlášením. Zaměstnanec místo periodických prohlídek periodicky podepíše prohlášení o tom, že je zdravotně způsobilý a není si vědom žádných zdravotních překážek, které by mu bránily ve vykonávání profese. Čestné prohlášení je jednoduchým řešením jak plnit povinnosti zaměstnavatele dle § 103 Zákoníku práce.

Poskytovatelé řešení pro pracovnělékařské služby již začali čestné prohlášení integrovat do svých systémů. Příkladem je společnost PREVENT, koordinátor BOZP a pracovnělékařských služeb (PLS). Do své aplikace MEDBOOK, která zajišťuje automatizaci a digitalizaci PLS, čestné prohlášení již integrovala. MEDBOOK zasílá zaměstnancům prohlášení k podpisu automaticky dle nastavených pravidel. Zaměstnanec ho podepisuje elektronicky, vše je ukládáno v archivu MEDBOOKU.

Jaké změny pracovnělékařských prohlídek chystá vláda do budoucna?

Do budoucna by vláda chtěla změnit podmínky vstupních pracovnělékařských prohlídek, a to podobně, jako je tomu nyní u těch periodických. Ušetřené peníze by zaměstnavatelé mohli věnovat například na preventivní programy. Řada firem již nyní nabízí zaměstnanecké benefity jako příspěvky na očkování, vitamíny či rekonvalescenční programy. Tímto směrem by se vláda ráda ubírala.