Přeskočit na obsah
Domů » BYDLENÍ » Jak správně vybrat digestoř do profesionální kuchyně

Jak správně vybrat digestoř do profesionální kuchyně

Jak správně vybrat digestoř do gastronomického zařízení, tak aby obstála v celodenním zápřahu? Zpracovat návrh a vybrat vhodné zařízení do restaurační kuchyně, není jednoduchá záležitost. Ale zařízení světových výrobců se postarají o to, aby obstály v celodenním provozu a odstranily páry a zápach z velkokuchyní, při přípravě jakéhokoliv jídla a zároveň se snadno udržovaly.

Jak správně vybrat digestoř podle 4 základních typů

· Odsávače par, odsávací zařízení

· Indukční digestoře

· Kompenzační digestoře

· Kompenzačně indukční digestoře

Odsávače par, odsávací zařízení

Jsou určené pouze k odsávání

Indukční digestoře

Odsávaný vzduch se ochladí a tím se zmenší jeho objem, tudíž digestoř odsaje více výparů.

Kompenzační digestoře

Dodají tolik čistého, čerstvého a chladného vzduchu, kolik odčerpají z kuchyně.

Kompenzačně indukční digestoře

Ochladí a zmenší objem nasátého vzduchu a zároveň ho nahradí čerstvým a čistým.

Je možné zhotovení ve variantách digestoří trapézových, šikmých, obdélníkových, či skříňových. Vyrábějí se z kvalitní nerezové oceli a je na výběr ze spousty druhů příslušenství, jako jsou tukové filtry, osvětlení, přepínače, nebo vypínače.

 

Instalace

Instalaci prování vždy firma zabývající se vzduchotechnikou. V první řadě je nutná projektová dokumentace, kvůli splnění bezpečnostních, hygienických a protipožárních norem, kterou musí schválit příslušný odbor.

Pokud je vše schváleno, může se digestoř instalovat, a to buď na stěnu pomocí šroubů a hmoždinek, nebo se ukotví do stropu řetízkem. Pokud je odsávač větších rozměru, je rozdělen na více segmentů. Musí varnou plochu přesahovat minimálně o 15 cm na každou stranu, aby byl zajištěn bezproblémový chod při vysoké zátěži.

Umístění

Digestoře s tukovými filtry

Umísťují se nad zařízení, které generují jakýkoliv tuk a mastnotu jako pánve, plechy, konvektomaty a pece.

Digestoře bez tukového filtru

Můžou se instalovat například nad myčku nádobí, kde budou odvádět vlhkost.

Návod na údržbu

Základem je pravidelné mytí a čištění záchytných kanálků, kde je usazená veškerá mastnota a sražená pára. Mřížky s nečistotami se vyndají a umyjí v myčce na nádobí.

Kryt digestoře se doporučuje čistit speciálními přípravky a utěrkami, které nejsou z drsného materiálu, tak aby nerezový povrch vypadal stále jako nový. Nejsou vhodné prostředky k údržbě nerezových dřezů, baterií apod. u kterých se povrch na konec oplachuje důkladně vodou, ani agresivní prostředky, které obsahují alkohol, chlór, nebo abrazivní částice. Některé čističe mohou způsobit oxidaci a polymeraci.

Při odstraňování silného nánosu nečistot, které vyžadují více úsilí, je dobré vést tahy stejným směrem, jako je kresba na kartáčovaném povrchu odsávače.

Pokud je údržba a péče pravidelná, zajistí se tak bezchybné fungování a dobrý výkon.

Osvětlení

Osvětlení je možné formou:

· Halogenových žárovek

· Zářivek

· LED diod

LED diody

Tento typ patří mezi nejžádanější formu osvětlení dnešní doby. Zaručuje velmi dobrou intenzitu světla, která se přibližuje světlu dennímu. Tento světelný zdroj zároveň nevytváří ztrátovou tepelnou energii, proto má malý příkon a velkou životnost.

Tak jak potřebujeme na čerstvé bylinky hmoždíř, tak k restauraci neodmyslitelně patří digestoř. Ať už je ve výběru indukční, kompenzační, nebo i kombinace obojího, pokud je o ní dobře postaráno, tak zabezpečí příjemné klima bez výparů a plísní v celé gastronomické kuchyni. Příprava pokrmů tak bude zase o něco příjemnější.

Patříte-li k lidem, kteří mají zkušenosti s profesionálním odsávacím zařízením ve větších provozech, budeme rádi, když se s námi podělíte o svůj názor.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *