Přeskočit na obsah
Domů » PRO FIRMY » 9 kroků k otevření vlastní kavárny

9 kroků k otevření vlastní kavárny

Patříte mezi milovníky lahodné kávy, domácích dezertů a naskytl se vám prostor, kde by se vyjímala kavárna? Neváhejte a udělejte vše pro to, abyste mohli již brzy pohostit první zákazníky. Víte, co všechno potřebujete pro otevření vlastní kavárny?

1) V první řadě musíte mít nápad. Kavárna by měla mít určitý styl, téma a na základě toho i design a celkový vzhled. Můžete si zvolit retro kavárnu, moderní místo, kde nebudou chybět moderní technologie nebo vytvořit undergroundovou kavárnu, kde se budou setkávat například umělci.

2) Dalším krokem je sestavení si rozpočtu. Spočítejte si, kolik vás bude stát rekonstrukce místa, případně jeho pronájem. Započítejte také celkové vybavení, profesionální pomocníky za bar, například barovou lednici či další chladící zařízení jako třeba lednice na víno, a také vybavení kuchyně, jako třeba nepostradatelný prvek, kterým je profesionální konvektomat a další.

3) Najděte si parťáky, kteří do toho půjdou s vámi. Určitě budete potřebovat číšníky, kuchaře, případně designéry, kteří vám pomohou navrhnout interiér kavárny. Pokud si vše chcete zařídit svépomocí, zapojte kamarády a rodinu.

4) Nezbytností jsou veškeré dokumenty, které vám dopomohou k otevření vlastní kavárny. Mezi ně patří také živnostenské oprávnění pro podnikání v oblasti gastronomie. Další potvrzení, atesty, případně hygienické kontroly jsou neméně důležité.

5) Nezapomínejte na originalitu. Ta zajistí, že k vám lidé budou chodit a vy budete svým podnikáním opravdu vydělávat. Může se jednat o večery s živou hudbou, domácí dezerty podle receptů babičky nebo možnost si v kavárně číst, zahrát na hudební nástroj a další.

6) Myslete také na to, že budete muset vydělat peníze nejen pro svůj život, ale také na mzdy svých zaměstnanců, účetní, uklízecí služby a další. Mějte dostatečnou rezervu, ze které můžete zprvu pokrýt veškeré prvotní náklady a platby za služby.

7) Při pořizování spotřebičů a dalšího vybavení kavárny, vždy dbejte na to, abyste si vybírali kvalitu a zboží mělo záruku. Počáteční investice se tak může zdát větší, ovšem po nějaké době chodu kavárny, se vám velmi rychle vrátí.

8) Vždy si vybírejte práci podle toho, co máte rádi. Pokud vás práce ve vlastní kavárně bude bavit a naplňovat, dokážete motivovat i ostatní, kteří s vámi budou rádi pracovat. Pokud vás bude tato práce nudit, věřte, že to na vás bude vidět a vaše kavárna tak nebude úspěšná.

9) Věřte, že každý si může splnit svůj sen. Nemusíte si otvírat velkou kavárnu, ani kupovat obrovské prostory. Najděte místo, ze kterého dokážete vytvořit příjemné a útulné prostředí, kam se budou lidé vracet nejen pro výbornou kávu a domácí dezerty, ale také pro tu atmosféru a chvilku klidu a relaxace, třeba i uprostřed hlučného města.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *